Dette bør du se etter når du søker lån uten sikkerhet

Har du behov for ekstra penger? Vurderer du å ta opp et lån uten sikkerhet? I mange tilfeller kan det være en god løsning. Men det kan være vanskelig å vite hva du skal se etter. Betingelser kan nemlig variere veldig fra bank til bank, og fra lån til lån.

Det finnes mange ulike tilbud om lån uten sikkerhet

Om du gjør et søk på lån uten sikkerhet kan det være lett å bli overveldet. Det finnes nemlig en jungel av fristende tilbud der ute. Men hadde tilbudene vært like lukrative for deg som låntaker som det de er for bankene, ville de ikke tjent penger. Det er derfor du bør du sette deg inn hva de ulike avtalene innebærer. Du bør alltid lese vilkår og betingelser nøye før du skriver under på noe.

Men for å vite hva som er gunstig og ikke, må du først vite hva du skal se etter. Her er punkter du bør sjekke grundig når du skal søke om lån uten sikkerhet.

Hvordan er rentene og gebyrene på ditt lån uten sikkerhet?

Det er ikke til å komme utenom at lån uten sikkerhet kan bli dyrt for deg. Når pengene kommer inn på kontoen kan det føles som alt er som det skal. Kanskje du har en høyere saldo nå enn noen gang tidligere. Men husk at dette skal betales tilbake igjen. Jo mer tid du bruker på nettopp det, jo dyrere blir det. Det er sånn bankene får fortjeneste på lån uten sikkerhet.

Det er flere ekstra utgifter du belastes med når du har et lån, og ikke alle er like synlige ved første øyekast.

Faste gebyrer på lån uten sikkerhet

Hver måned blir du trukket et termingebyr på lånet. Dette er en satt sum som ikke blir lavere selv om gjelden din blir det. Du kan se på dette som å betale leie for å ha noe av bankens penger på konto.

I tillegg til termingebyret kommer også årsgebyret. Dette kan ofte være høyere, og også komme uventet på deg. Dette er ikke noe du vil merke om du betaler ned lånet ditt igjen på noen måneder, men for noen som har et lån uten sikkerhet over flere år er det en annen sak.

Oppstartsgebyr på lån uten sikkerhet

Når du oppretter avtalen med banken blir du belastet med et oppstartsgebyr. Dette betaler du kun en gang, så det er ikke viktigst om en avtale er god eller ikke, men det kan allikevel være greit å ta med i beregningen.

Merk deg at dette gebyret også er en satt sum. Altså blir det ikke billigere å opprette en avtale på et mindre lån uten sikkerhet.

Forsinkelsesgebyrer på lån uten sikkerhet

Forhåpentligvis slipper du å forholde deg til dette gebyret. Sannsynligvis søker du om et lån du er i stand til å betale ned igjen, men du vet aldri når du kan være uheldig. Det kan derfor være lurt å sjekke hva dette gebyret ligger på.

Det kan nemlig bli dyrt å ikke betale banken i tide. En avtale som ellers er god, er verdt lite om du blir ruinert så fort du glemmer en betalingsfrist. Derfor bør du også holde et øye med dette gebyret når du søker om lån uten sikkerhet.

Nominell rente på lån uten sikkerhet

Renten banken ofte reklamerer med er den nominelle renten. Dette er en prosentandel av summen du låner. Den legges til på gjelden din hver måned. Jo mer du skylder, jo høyere vil denne summen være. Derfor vil den nominelle renten være en av de viktigste faktorene for om et lån uten sikkerhet er gunstig.

Så hva om denne renten er lavere enn hos mange andre banker? Betyr det at dette er lånet for deg? Ikke nødvendigvis, for den nominelle renten er noe helt annet enn den effektive renten.

Effektiv rente på lån uten sikkerhet

Det er nå vi kommer til den effektive renten. Dette er hele summen du vil bli belastet med hver måned du har lån.

Den effektive renten består av både nominell rente og faste gebyrer, i tillegg til forsinkelsesgebyrer om du betaler fakturaene dine for sent. Om banken frister med lav nominell rente men har en høy effektiv rente, er det sjeldent verdt det.

Dette er altså penger du gir direkte til banken hver måned, uten at gjelden din blir noe lavere. Det er kun pengene du betaler inn i tillegg til dette som vil utgjøre noen forskjell.

Det er derfor at disse punktene svært viktige når det kommer til lån uten sikkerhet.

Hvilke krav har banken til deg som vil ha lån uten sikkerhet?

I tillegg til at vilkårene varier, så varierer også kravene banken har til deg. Der du kan få innvilget et lån på dagen i en bank, kan du få avslag i en annen, eller der du får avslag på ett lån kan du få ett annet uten problemer.

Du kan få gode vilkår på et lån uten sikkerhet hos en aktør, mens en annen bank vil gi deg en veldig dårlig avtale på det samme lånet. Her er det flere faktorer som spiller inn.

Alderen spiller inn når du søker om lån uten sikkerhet

Mange banker ønsker ikke å låne til personer i høy eller lav alder. Unge mennesker har lite erfaring med å styre sin egen økonomi, i tillegg til å ofte ha lavere inntekt selv om dette er et populært lån blant unge.

Samtidig, kan banken vegre seg for å låne til personer sent i livet. Pensjonister har ofte mindre til overs enn da de var i arbeidslivet.

Økonomien din kan gi deg avslag eller dårligere vilkår på lån uten sikkerhet

Hvor mye du tjener og hva du har i gjeld fra før spiller også inn. Det kan også bli vanskeligere å få lån om du har misligholdt tidligere lån. Har du hatt betalinger som har gått til inkasso kan det ha ført til betalingsanmerkninger. Dette kommer fram når banken gjør en kredittsjekk på deg. Banken vil antageligvis også sjekke i gjeldsregisteret om du allerede låner mye av andre.

Et lån uten sikkerhet bør ikke tas for lett på

Derfor bør du finne ut hvilke krav banken har for å innvilge lån uten sikkerhet. Viser det seg at de ikke gir de beste avtalene til akkurat deg, bør du gå videre. Å ta opp lån er et stort og viktig valg. Et spontant og uoppmerksomt søk om lån kan få konsekvenser langt frem i tid. Derfor bør du vite at du får de beste vilkårene du kan få.

Ikke all informasjon om avtaler er tilgjengelig uten videre, men banken er pålagt å oppgi dette før dere inngår en avtale.

You may also like...